Vastentahtoinen vanhapoika
Minä en ole sinulle muuta kuin kettu, samanlainen kuin satatuhatta muuta. Mutta jos sinä kesytät minut, me tarvitsemme toinen toisiamme. Sinusta tulee minulle ainoa maailmassa. Ja minusta tulee sinulle ainoa maailmassa...
(Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi)
tiistaina, heinäkuuta 25, 2006
  13 - Talon työt ja onnellisuus
Ikkunanpesu jatkuu.

Näinä päivinä talossa on ihan liikaa ikkunoita. Koko muun vuoden ajan sitten pohdinkin pitäisikö työhuoneen eteläseinään puhkaista ikkuna tai pari koko länsiseinän mittaisen ikkunarivin jatkoksi: Tulisi upea laajakuvamaisema puutarhaan.

Kulmaikkunaimitaatio - ikkunanpesun virtuaalimaailma

Mutta palataanpa ikkunanpesuun: Havaitsin, että monen ikkunan alapuitteesta oli maali irtaantunut. Ja pohjoiseinällä ulkopuitteet olivat aivan karmeassa kunnossa. Useita ikkunoita olisi pikaisesti maalattava uudestaan.

Mutta milloin minä sen teen? Loma loppuu kohtsillään ja lukematon määrä muitakin välttämättömiä töitä on vielä ehdittävä tehdä. Ehkä oleellisin niistä on lattioiden pesu. Loman mittaan olen jo rakentanut paviljongin alle terassin; rakentanut autonkääntöpaikan; imuroinut, pessyt ja vahannut auton - siis oviaukkojen reunoja myöten - pessyt kohta ikkunat; hoitanut puutarhan isommat vuotuistyöt; istuttanut viisi rhododendronia ja kastellut niitä (melko) ahkerasti; rakentanut takkapuupinon ulko-oven pieleen, jottei syksyllä ja talvella tarvitse puita kaukaa kantaa; kivennyt sammakkolammen rantapolun ja -terassin uuden paviljongin alta vapautuneilla liuskekivillä; öljynnyt kaikki puutarhahuonekalut ja terassit ja ties mitä kaikkea muuta.

Vuoden mittaan laitan ruuat, tiskaan astiat - varsinkin nyt kun astainpesukone hajosi - pesen pyykit, siivoan talon ja pihan, hoidan puutarhan, pesen auton, nuohoan lämmityskattilan, hakkaan takkapuut, teen lumityöt. Sanalla sanoen hoidan koko talouden ja kiinteistön. Leipätyön lisäksi.

Tiedän että saman tekee moni muukin. Mutta silti minusta se tuntuu jotenkin niin perin murheelliselta: miksei näitä töitä voisi joku jakaa kanssani? Minusta olisi paljon lämpimämpää tehdä näitä töitä myös jollekulle toiselle eikä vain itselleni. Ja helpottaisihan se toki työtaakkaakin. Ja nyt tarkoitan todellakin työn jakamista. Ei ehkä tasan, mutta siten että kumpikin tekisi ne työt, jotka mieluiten tekee. Ja lopuista sitten sovitaan.

En kaipaa tähän militanttifeministien alistuskommentteja: siitä ei ole kyse. On kyse elämän jakamisesta. Se on yhteenkuulumista, toisen tarpeiden täyttämistä, toiselle tekemistä. Toiselle kuitenkaan alistumatta. Yhteinen vastuuu yhdistää. Se antaa yhdessä aikaansaamisen ja onnistumisen tunteen. Se lähentää ja yhdistää. Se on rakkautta.

Ja kun työt jakamalla sitten säästyy aikaa eikä kummankaan tarvitse raataa koko päivää, voidaan illalla istua sohvaan. Sylikkäin, lukemaan omaa lempilehteä. Tai vain olemaan onnellinen.
 
Comments:
Ihan samanlaisia ajatuksia/ongelmia vaikka olenkin vastakkaista sukupuolta. Tuota energiamäärää mulla tosin ei ole. Olen ratkaissut yksin tekemisen ongelman sillä, etten tee.
 
Harmillisinta tässä on, että oikeastaan olen aika mukavuudenhaluinen ihminen; en hirveästi viitsisi taloa hoitaa. Niinpä kaikesta kehumastani raadannasta huolimatta koti on jatkuvasti sekaisin ja puutarha puolivilli viidakko.

Mutta onhan nyt ainakin ikkunat puhtaat.
 
Joo, näkee ulos, että on kaunis ilma :)
 
Lähetä kommentti



<< Home

Parisuhde on sekä vallan helppo että hyvin vaikea asia. Jos suhde sujuu, se sujuu näennäisesti aivan itsestään; mutta sujuakseen se tarvitsee oikeaa polttoainetta: toisen hyväksyntää ja toisen tarpeiden täyttämistä; silti toiselle alistumatta.

Esittämäni näkemykset ovat ehdottoman puolueellisia ja vastapuolilla voi olla niistä aivan oikeutetut täysin erilaiset käsitykset. Silti näkemykset ovat minulle subjektiivisesti tosia.

Yrityksistäni huolimatta olen taas yksin. - Vanhapoika vasten tahtoani.

Kommentit saattaisivat auttaa minua käsittämään jotakin. Voit jättää myös henkilökohtaisen kommentin: julkaisu ei ole automaattinen.

Mitä tapahtui...

Tapahtumain kulku
Päärooleissa - 05.08.06

Syndikointi yms.

FeedBurner SmartFeed
Lisää Blogilistan suosikkeihin

Blogilista.fi

Linkit
Väestöliitto: Toimiva parisuhde
Kataja. Kestävän parisuhteen kasvu ry.
Tukiasema.net: parisuhde

Toisiakin on...
Selibaattipäiväkirja
Seksitön elämä

Minne seuraavaksi:
RealWorld . . . can it be?

Uusimmat
Uusin postaus
12 - Arkipäivän ikävä
11 - Hukatut kriisit
10 - Naisten tuhoisa vertaisryhmä
9 - Mieskö ei itke?
8 - Asuntomessujen yllättäjänaiset
7 - Neljänkympin kriisi
6 - "Minä olen täydellinen"
5 - Yhdessä saavuttaminen
4 - Lapsellinen romantikko New Yorkissa
3 - Junanpenkissärötköttäjä

Arkisto
heinäkuuta 2006 / elokuuta 2006 / syyskuuta 2006 / huhtikuuta 2007 /


Powered by Blogger