Vastentahtoinen vanhapoika
Minä en ole sinulle muuta kuin kettu, samanlainen kuin satatuhatta muuta. Mutta jos sinä kesytät minut, me tarvitsemme toinen toisiamme. Sinusta tulee minulle ainoa maailmassa. Ja minusta tulee sinulle ainoa maailmassa...
(Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi)
tiistaina, elokuuta 01, 2006
  21 - Onnellisuuskytkin
Viime lauantaina kerroin vain sekunnin verran kestäneestä onnellisuudestani (ks 18 - Onnellinen hetki).

Se oli oikeastaan hyvin mielenkiintoinen kokemus: Oli ikäänkuin joku kytkin olisi hetkeksi kääntynyt väärään asentoon, ja sitten heti perään lauennut ja palannut normaaliasentoonsa. Niinkuin jonkinlainen itsepalautuva automaattisulake.

Onnellisuus: OFF

Valitettavasti minun kohdallani sen kytkimen normaali oletusasento tuntuu siis olevan 'onneton' ja se virheasento taas 'onnellinen'. Ohjausjärjestelmäni taitaakin toimia väärin päin.


Ymmärtääkseni kyse tosiaan onkin ohjausjärjestelmästä. Oletettavasti omat elämäntapani ylläpitävät epäedullista hormoni- tms. tasapainotilaa. Ajattelen näin sen tähden, että tiedän, miten voin vaikuttaa tähän tilaani: Jos rasitan itseäni fyysisesti, onnellisuuteni lisääntyy. Ei se ole kiinni siitä, onko minulla rakasta vaimoa vai ei. Mitä enemmän rasitan isteäni ulkoilmassa, sitä iloisemmaksi, reippaamaksi ja onnellisemmaksi tulen.

Mitä enemmän istun tässä tietokoneen äärellä bloggaamassa ja töissä tietokoneen äärellä tekemässä systeemianalyysiä, sitä ärtyvämmäksi, kriittisemmäksi, stressantuneemmaksi ja onnettomammaksi minä tulen.


Kyse on siis mitä ilmeisimmin hormoneista tms. järjestelmästä, johon voisin itse vaikuttaa. Lisäksi tiedetään toki, että jos on olevinaan iloinen, niin itse asiassa tulee iloiseksi (Ilo pintaan vaik syvän märkänis); elimistöä voi huijata.

Masentuneena on kuitenkin mahdoton teeskennellä iloista tai edes lähteä juoksulenkille. Se ei vain onnistu. Siksi en oikeastaan ihmettele, miksi niin monet valitsevat lääkkeet tämän ohjausjärjestelmän ohjaamiseen: Masennuslääkkeitä, onnellisuuspillereitä, ties mitä. - Itse en kuitenkaan jostain syytsä hirviä sille tielle lähteä.


Mutta sitä minä kyllä ihmettelen, miksi en sitten lähde vaikkapa sille juoksulenkille, kun tiedän miten paljon helpommaksi se tekisi elämäni. Ja miten paljon ihanammaksi se tekisi minut sille tulevalle ihanalle hurjalle naisellleni, jota en ole vielä kohdannut.

 
Comments:
On varmasti totta tuo endorfiinien vaikutus. Itsekin sitä käytän hyväkseni ja varon visusti joutumasta sängyn pohjalle. Mutta tietenkin onni on muutakin kuin kemiallinen tuntemus. Ennen kaikkea sitä muuta. Jotain syvempää ja syvällisempää. Näin ainakin itse ajattelen.

Aleksis Kiveä lainatakseni:

Mihin vertaan ihmis-onnen?
Mikä onpi ilo tääll'?
Päivän paiste pilven reijäst'
Kankahalla autioll'.
 
Koulusta on jostain syystä jäänyt mieleeni soimaan yksi lause: "Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus."

Kemia ja se 'muu' ovat saman asian kaksi eri tarkastelukulmaa. Ihan niinkuin elefantin voi kuvata kiloina, senttimetreinä tai vaikkapa maalauksena. Sama elefantti se silti on.

Luin hiljattain jostakin muitakin keinoja mielialan kontrollointiin kuin tuon liikunnan. Harmikseni olen unohtanut sekä lähteen että ne muut keinot.

Kävin muuten juoksemassa: olo parani.
 
Harmi kun et muista niitä muita keinoja. Mullekin vois olla niistä hyötyä. Olen kuiteskin sitä mieltä, että ainakin itselläni ongelma ei syvimmiltään ole varsinaisesti 'tunnejuttu', vaan jotain muuta. Ja että tunteiden hallinta ei ole koko ratkaisu.
 
Lähetä kommentti



<< Home

Parisuhde on sekä vallan helppo että hyvin vaikea asia. Jos suhde sujuu, se sujuu näennäisesti aivan itsestään; mutta sujuakseen se tarvitsee oikeaa polttoainetta: toisen hyväksyntää ja toisen tarpeiden täyttämistä; silti toiselle alistumatta.

Esittämäni näkemykset ovat ehdottoman puolueellisia ja vastapuolilla voi olla niistä aivan oikeutetut täysin erilaiset käsitykset. Silti näkemykset ovat minulle subjektiivisesti tosia.

Yrityksistäni huolimatta olen taas yksin. - Vanhapoika vasten tahtoani.

Kommentit saattaisivat auttaa minua käsittämään jotakin. Voit jättää myös henkilökohtaisen kommentin: julkaisu ei ole automaattinen.

Mitä tapahtui...

Tapahtumain kulku
Päärooleissa - 05.08.06

Syndikointi yms.

FeedBurner SmartFeed
Lisää Blogilistan suosikkeihin

Blogilista.fi

Linkit
Väestöliitto: Toimiva parisuhde
Kataja. Kestävän parisuhteen kasvu ry.
Tukiasema.net: parisuhde

Toisiakin on...
Selibaattipäiväkirja
Seksitön elämä

Minne seuraavaksi:
RealWorld . . . can it be?

Uusimmat
Uusin postaus
20 - Mieli sen tekee
19 - Ulvova talo
18 - Onnellinen hetki
17 - Pidä sylissäsi
16 - Muualta hankitun rakkauden suloisuus
15 - Jos en saa sinulta rakkautta
14 - Motivaatiopula ja aamutee
13 - Talon työt ja onnellisuus
12 - Arkipäivän ikävä
11 - Hukatut kriisit

Arkisto
heinäkuuta 2006 / elokuuta 2006 / syyskuuta 2006 / huhtikuuta 2007 /


Powered by Blogger